Earth Hour

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

För sjunde året i rad firas idag (31 mars) Earth Hour över hela jorden. Under en timme släcker världen sina elektriska lampor, för att manifestera sitt engagemang för klimatet.2011 hade Earth Hour deltagare i över 5 200 städer i 135 länder. Aktionen började i Australien 2006 och drivs nu av WWF i samarbete med städer. I Sverige har Earth Hour funnits sedan 2009. Förra året släckte halva Sveriges befolkning lampan under Earth Hour. I Stockholm släcktes bland annat belysningen på Stockholms Stadshus, Konserthuset och Globen.

Centerpartiet ägnade sig länge åt att raljera över evenemanget och påpeka det självklara att aktionen i sig inte sparar särskilt mycket energi, men verkar på senare tid ha svängt i frågan och förstått vad aktionen egentligen handlar om:

– Att delta i Earth Hour är i först hand inte ett sätt att spara energi, utan en viktig symbolhandling som backas upp av många konkreta åtgärder för klimatet, säger Gustav Andersson (C) Miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Tankesmedjan Timbro (som annars har för vana att sprida lögner om vindkraft) tycktes ännu 2011 fortfarande inte ha förstått det symboliska värdet med aktionen.

Klockan 20:30 ikväll lokal tid är det dags att släcka lampan för den som vill delta.

Miljö online2

Liknande artiklar