FN:s råd: Bli vegan!

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

För att rädda världen från hunger, energibrist och de värsta effekterna av global uppvärmning måste en global omläggning av matvanorna till – mot en vegansk diet. Det skriver forskare i FN:s miljöprogram UNEP i en rapport, som vi såg att Effektbloggen tagit del av för ett tag sedan.

”Jordbrukets inverkan förväntas öka betydligt på grund av befolkningsökningen, vilket ökar konsumtionen av animaliska produkter. Till skillnad från fossila bränslen är det svårt att hitta alternativ: människor måste äta. Att substantiellt minska [jordbrukets] inverkan vore bara möjligt med en betydande global förändring av matvanorna, bort från animaliska produkter”, skriver man i rapportens slutsatser.

Jordbruk, och då i synnerhet kött- och mjölkproduktion, står enligt rapporten idag för 70 procent av jordens förskvattenkonsumtion, 38 procent av den totala landanvändningen och 19 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Vi har skrivit mycket om animaliska produkter tidigare på Supermiljöbloggen. Bland annat om att forskare på Chalmers ser stora klimatvinster i en eventuell köttskatt. Trots de animaliska produkternas negativa påverkan har vi många politiker i Sverige som inte har samma syn som forskarna. En centerpartist vill ha fler julskinkor och en annan tycker att köttfria dagar ”är tvång”. En moderat tycker att köttdieter ”är vetenskapliga” – till skillnad från klimatforskningen.

Miljö online2

Liknande artiklar