Regeringen splittrade om Arktis

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I Ekots lördagsintervju kom miljöminister Lena Ek med nya besked vad gäller Arktis. Nu vill Centerpartiet stoppa utvinning av olja och gas i det känsliga området. Utspelet kan komma att bli debatterat, framförallt eftersom det går stick i stäv med vad Carl Bildt (M), ordförande i Arktiska rådet, tidigare sagt i frågan.

Intresset för att borra efter gas och olja i Arktis har varit stort, mycket tack vare att 25 procent av världens oupptäckta reserver av olja och gas beräknas finnas där. Men miljön i området är känsligt, och en exploatering skulle även skynda på den skenande växthuseffekten.

Trots detta har Sverige tidigare inte motsatt sig en exploatering. I rollen som ordförande för Arktiska rådet har utrikesminister Carl Bildt att han inte tänker driva ett förbud mot utvinning. Men nu kommer andra besked från miljöministern.

– Ja, Centerpartiets åsikt är att vi inte vill ha detta och jag försöker då som miljöminister att komma så nära det målet som möjligt, säger hon till Ekot.

Frågan är vem som får det sista ordet.

– Det förhandlar vi om i alliansregeringen och alla fyra partier har en röst i den förhandlingen, men han är ju lika medveten som jag om vilket rättsystem man ska hänga en sådan diskussion på, svarar Lena Ek.

DN

Miljö online2

Liknande artiklar