Biltvätt på garageuppfart leder till miljöförstöring

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Våren är här och med den flera vårtecken. Ett av de säkraste kännetecknen är att bilarna börjar titta fram, avtäckas och luftas från sina vinterförvaringar eller putsas upp efter en hård och lång vinter. 7 av 10 väljer att tvätta sina bilar på garageuppfarten, trots att det leder till stor miljöpåverkan i närmiljön.

De bilar som har rullat hela vintern har utsatts hårt för grus, salt och kallt väder. När de nu tvättas löses många kemikalier och giftiga ämnen upp och rinner ut i närliggande vattendrag, om du inte tvättar i en bilhall. Visserligen finns det miljövänligare och milda tvättmedel och avfettningslösningar, men det är fortfarande inte bra för miljön. I en artikel i Dagens Nyheter tipsar Pehr Hård, miljöhandläggare på Miljömärkning Sverige AB, om att man kan åka till en svanenmärkt tvätt- eller gör-det-själv hall. Där renas tvättvattnet, med upp till 90 %, jämfört om man hade tvättat bilen hemma.

I många kommuner är det förbjudet att tvätta bilen hemma. Linköpings kommun hänvisar till miljöbalken och skriver i sitt informationsblad om biltvätt att:

Miljöbalkens hänsynsregler gäller alla, även privatpersoner. I dem framgår att vi är skyldiga att göra vad som krävs och är möjligt för att undvika skador i miljön eller för människors hälsa. Det innebär att vi ska undvika kemikalier som kan medföra risk för miljön och att vi ska välja miljövänligare alternativ. Att tvätta bilen på gatan är alltså inte acceptabelt enligt miljöbalkens regler. 

Om du tvättar bilen hemma någon enstaka gång, gör det då på en gräsmatta eller grusad yta och välj en plats långt bort från gatubrunnar, vattendrag och dricksvattenbrunnar.

För vem vill egentligen bada i eller dricka kadmium, zink, krom, nickel, bly, koppar, tensider, olja och bränslerester?

Miljö online2

Liknande artiklar