20 aktivister gripna efter aktion mot Shell

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Under gårdagen genomförde Greenpeace en aktion mot Shells isbrytare i Finland. Målet var att stoppa avfärden mot Arktis, där Shell planerar att borra efter olja. Ett tjugotal aktivister greps och isbrytaren har nu lämnat för avfärd mot Arktis. 

Shell är det första stora oljebolag att nu inleda en planerad och stor satsning på oljeborrning i Arktis. Men miljön i Arktis är känslig och många djurarter har området som sitt enda hem.

Därför valde Greenpeace att igår genomföra en aktion mot den isbrytare som Shell hyrt av den finska staten. Ett femtiotal aktivister antingen bordade fartyget eller placerade sig i vattnet omkring.

-Vi kommer att göra så mycket vi kan för att på ett fredligt sätt hindra Nordica från att lämna hamnen. Oljan i Arktis är dyr, svårtillgänglig och omöjlig att förbränna om vi ska klara klimatmålen. Arktiska rådets ordförande, Carl Bildt, verkar strunta i det, men vi ser det som en moralisk självklarhet att agera, sa Therese Jacobson, ansvarig för Arktisfrågor på Greenpeace.

Nu har ett tjugotal aktivister gripits och isbrytaren lämnat hamnen. Men Greenpeace lovar att inte ge upp. Just nu uppmanar de folk att maila till Shell och be dom att lämna Arktis ifred – något som redan 40 000 redan gjort.

Den svenska regeringen är splittrad i frågan om Arktis. De små partierna vill stoppa en exploatering av området, medan moderaterna med Carl Bildt sätter käppar i hjulen.

Miljö online2

Liknande artiklar