Storbritanniens nya kärnkraftverk olönsamma utan statligt stöd

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Storbritanniens planerade utökning av sin kärnkraftsflotta blir inte av utan statligt stöd, det skriver Reuters. Orsaken är att priset på att bygga nya kärnkraftverk har skjutit i höjden, vilket gör att nya kärnkraftverk nu är den dyraste energiformen i Storbritannien.

Det är den franska kärnkraftstillverkaren EDF som har höjt priset på byggnation av nya kärnkraftverk från 40 miljarder till över 60 miljarder kronor. EDF bygger just nu en reaktor i Frankrike som är fyra år försenad, och har kostat dubbelt så mycket som beräknat, en situation inte helt olik det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3. Resultatet av den höjda prislappen på byggnation av ny kärnkraft är att kärnkraften blir den dyraste energiformen i Storbritannien, med en prislapp per kilowatt-timme som överstiger till och med havsbaserad vindkraft. Kärnkraftens kostnader ökar alltså, med kostnaden för det förnybara faller. Valet borde inte vara så svårt, ens för den som är strikt ekonomiskt lagd.

Miljö online2

Liknande artiklar