Svenskt flygbolag i konkurs

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Det svenska flygbolaget Skyways går nu i konkurs. Det meddelades på en presskonferens igår. 

Det var igår morse som flygbolaget meddelade att de efter ett styrelsemöte begärt sig själva i konkurs.

-För alla passagerare som drabbats vill jag beklaga djupt att de blivit drabbade och eftersom vi inte har någon hjälp att erbjuda får vi hänvisa till resebyråer och eller kortföretag med eventuella ersättningsanspråk, säger Skyways VD Mikael Wångdahl till SVT.

Flygbolaget gick inte in på bakomliggande orsaker till konkursen, utöver att man var inne i en omstruktureringsplan. Samtidigt kan man misstänka att de stigande oljepriserna har ett finger med i leken, såsom vi tidigare skrivit om här på Supermiljöbloggen.

– Jag tror att priserna på inrikesflyg behöver höjas, säger Jacob Pedersen, flyganalytiker på Sydbank i Danmark till Dagens Nyheter, och konstaterar att bränslepriserna är historiskt höga samtidigt som biljettpriserna är historiskt låga.

I vissa fall har flyget även utkonkurrerats av höghastighetståg, som till exempel sträckan mellan Madrid och Valencia i Spanien. Det är istället mer troligt att flyget endast överlever på grund av de statliga subventioner som finns idag. Flyget är till exempel det enda transportslaget som inte betalar någon skatt på sitt bränsle

Miljö online2

Liknande artiklar