Sydkoreas nya supertåg

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Från 0-300 km/h på tre minuter. En toppfart på 430 km/h. Där har ni Sydkoreas nya supertåg.

Högst en och en halv timmes restid över hela landet. Den visionen målas upp med Sydkoreas nya snabbtåg Hemu-430X, som sätts i trafik om cirka fem år, rapporterar DN.

Prototypen har visats upp i staden Changwon. Den är döpt efter toppfarten 430 kilometer i timmen. Accelerationen ska också bli bättre än dagens snabbtåg, 0–300 km/h på drygt tre minuter. Till vardags väntas tågets toppfart hamna på 370 km/h, men det innebär ändå att hela Sydkorea kan nås på 90 minuter.

Trots att Hemu-430X med största sannolikhet är för dyr för Sverige kommer vi antagligen inte få se något liknande och billigare heller i Sverige.Vi har nämligen en finansminister som tycker att vanliga vägar är fem gånger viktigare än järnvägar och som dessutom flera gånger avfärdat tanken om höghastighetståg i Sverige.

Miljö online2

Liknande artiklar