Nya siffror: USA, Kina och köttet

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Vi har en god och en dålig nyhet. I USA läggs mindre och mindre kött ner i varukorgarna. Forskare pratar om att peak meat har passerats, det vill säga att den avtagande köttätartrenden kommer hålla i sig. Året som köttätandet tros ha nått sin högsta nivå är 2007 då amerikanarna åt 25 miljoner ton kött. Sedan dess har köttätandet minskat med 10 procent. I år tros amerikanerna äta ytterligare en halv miljon ton kött mindre än tidigare år, eller 75 kilo per person – vilket är den lägsta nivån på mer än ett decennium. I Sverige äter vi ungefär 86 kilo kött per person.  Priset på den främsta djurfödan, majs, har sedan etanolproduktionen brett ut sig ökat, vilket lett till dyrare kött. Det kombinerat med en svagare ekonomi tros vara orsaker till den avtagande köttkonsumtionen. Utvecklingen går dock inte endast att skylla på ekonomiska faktorer. Nötköttskonsumtionen har gått ner sedan sjuttiotalet, vilket tyder på en stadig trend. Kyckling däremot har ökat länge men plötsligt fallit bara de senaste fem åren. Större medvetenhet om hälsorisker, djurrätt samt köttets klimatpåverkan kan förklara den mer stadiga nedgången.  Vad som dessvärre inte går i samma riktning är Kinas köttkonsumtion. Mer än en fjärdedel av världens kött konsumeras numera i Kina, efter en långvarig uppgång. År 1992 gick kineserna om amerikanerna när det gäller att äta mest kött i världen. Idag konsumerar Kina dubbelt så mycket kött som USA. Främst är det gris och kyckling som står för ökningen. Tittar man på kilo kött per person ser verkligheten dock annorlunda ut. En kines äter i genomsnitt hälften så mycket kött per år som en amerikan. Men med utvecklingen vi ser kommer förmodligen det gapet att minska. Frågan är inte om, utan när, kurvorna möts.   

Miljö online2

Liknande artiklar