Snabbare vattenhöjning vid USAs östkust

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

En nyligen utförd undersökning gjord av United States Geological Survey (USGS) visar att USAs östkust är extra utsatt för vattenhöjningar med mätningar upp till 3-4 gånger högre än det globala värdet. Sedan 1990 ligger det globala värdet enligt undersökningen på 0.6 till 1.0 mm per år, medan vattennivån i det berörda området årligen hade höjts med 2.0 till 3.7 mm. Flera av USAs tätbefolkade städer ligger längs med kusten och mest påverkade kommer områdena från Cape Hatteras i North Carolina till Boston i Massachusetts vara. Redan idag är många av dessa städer utsatta av förödande översvämningar vid endast lågintensiva stormar. USGS spekulerar i att avsaktandet av golfströmmen ligger bakom den östamerikanska vattenhöjningen. I sin tur tros golfströmmen saktas ner på grund av förändringar i vattentemperatur, salthalt och densitet i Nordatlanten. Dessa är några aspekter som påverkar att vattenhöjningen inte ser likadan ut överallt, en annan är landrörelser.

Miljö online2

Liknande artiklar