Världsmiljödagen

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Den 5 juni varje år firas miljön med en egen dag. Oftast händer det många saker överallt i hela världen, samtidigt som det sker ett officiellt firande i ett nytt land varje år. Temat för i år är ”Green Economy: Does it include you?” och firas i Brasilien.

Världsmiljödagen är ett initiativ av FN och har funnits sedan Stockholmskonferensen 1972. I år är det dessutom Stockholm +40, fyrtio år sedan den första internationella FN-konferensen om miljö och hållbar utveckling. Enligt protokollet från mötet beslutades detta:

Designates 5 June as World Environment Day and urges Governments and the organizations in the United Nations system to undertake on that day every year world-wide activities reaffirming their concern for the presentation and enhancement of the environment with a view to deepening environmental awareness and to pursuing the determination expressed at the Conference; 

Firandet sker på många olika sätt. Förra året när dagen firades i Indien skedde det aktiviteter som exempelvis processioner med tusentals deltagare, trädplanteringar och städning i närområden.

Glad världsmiljödag!

Miljö online2

Liknande artiklar