Fältbiologerna tar strid för Ojnareskogen

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I torsdags kom Miljödomstolens besked: det finska företaget Nordfalk får bryta kalk i det känsliga området Bunge-Ducker i Ojnareskogen på Gotland. Nu tar Fältbiologerna strid för området genom en stödaktion.

Just nu befinner sig fältbiologerna i Ojnareskogen för att försvara den mot den planerade exploateringen som skulle börja idag, måndag.

– För Fältbiologerna är just Ojnareskogen en viktig nationell fråga. Kalkbrytningen i Bunge-Ducker kan bli vägledande för liknande fall i framtiden, säger Salomon Abresparr, ordförande i Fältbiologerna i ett pressmeddelande. Om de svenska miljölagarna tillåter att Ojnareskogen förstörs – med unik natur, sällsynta arter, rent och sårbart grundvatten – vilket område tillåts då inte att exploateras? Miljöbalken måste skärpas! Sådant här får inte hända i ett land som Sverige.

Idag visade det sig även att Max Hamburgerrestauranger stöder aktionen. Man bjöd demonstranterna på lunch för att visa sitt engagemang i frågan.  

Miljö online2

Liknande artiklar