Forskare vill simulera vulkanutbrott för att mildra klimatförändringar

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Två forskare på Harvards universitet i USA planerar att skicka upp en ballong i atmosfären fylld med 10 till 100 kg solreflekterande sulfater. Detta kommer att vara ett test för att se hur ozonlagret kommer att reagera på partiklarna. Om testet går väl öppnar det för möjligheten att släppa ut tusentals ton sulfater i förhoppning om att kyla ner jorden, rapporterar Guardian. Bill Gates delfinansierar projektet som inte bör ses som ersättning för politiska beslut. Andra forskare och miljöorganisationer varnar däremot för att ett stort sulfatutsläpp kan ge oväntade konsekvenser så som skador på ozonlagret och förändrad nederbörd. EU har nyligen släppt en forskningsrapport som visar att en artificiell förändring av solinflödet kan leda till 15-20% minskad nederbörd i Nordamerika, Norra Eurasien och Sydamerika.

Miljö online2

Liknande artiklar