Greenpeace stänger ner Shell-stationer

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Som protest mot att Shell planerar att börja borra efter olja i Arktis har Greenpeace stängt ner stationer i Århus (Danmark), London och Edinburgh (Storbritannien). 

Aktionen mot stationerna har gjorts via en nödavstängningsbrytare som stoppar bensinens väg till pumparna. För några timmar sedan twittrade Greenpeace att de stängt av 46 stationer, och har tidigare sagt att målet var 100. Flera av aktivisterna har blivit arresterade under dagen, varav minst en iklädd isbjörnsdräkt. Du kan läsa mer och även se en kortare film från aktionen här. Under dagen har Greenpeace livestreamat och har nu lagt upp en slideshow. I fredags gjordes även en aktion mot Shells huvudkontor där Greenpeace tog sig in och blockerade utgångarna samt satte upp en banderoll med texten ”Stop Shell, save the Arctic”. På sin hemsida skriver de:

Arktis är klimatkrisens frontlinje. Här stiger temperaturen dubbelt så fort som i resten av världen. Det är också en ny front för oljeindustrin som är beredd att gå till ytterligheter för att få ner slangen i de sista oljereserverna. Genom att stoppa den giriga arktiska oljekapplöpningen skapar vi grogrund för ett skifte i vår energiförsörjning, och påskyndar utvecklingen mot en framtid utan olja, kol och gas. Ju snabbare vi skiftar till förnybara energikällor desto bättre är det för våra barn.

Miljö online2

Liknande artiklar