Paul McCartney tar ställning för Arktis

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Medan miljöorganisationer kräver ett stopp fortsätter exploateringen av Arktis i oljebolagens jakt efter olja. Nu får miljöorganisationerna (och Arktis) oväntat stöd – av superartisten Paul McCartney.

Det är i en artikel i Huffington Post som McCartney tar ställning för ett bevarat Arktis. Han börjar med att beskriva det första fotografiet som tagits av jorden från rymden och beskriver sen att om samma foto skulle tas idag skulle världen se annorlunda ut tack vara den globala uppvärmningen. Han beskriver hur isen försvinner från Arktis:

Och här är något som förbryllar mig. När isen försvinner, flyttar oljejättarna in. Istället för att se smältandet som en allvarlig varning till mänskligheten, är de nu ute efter den tidigare otillgängliga oljan under havsbotten. De utnyttjar att isen smälter för att borra efter samma bränsle som orsakade smältningen från första början.  Fossila bränslen har koloniserat varje hörn av vår jord, men någon gång och på något ställe måste vi säga ”Stop.” Jag tror att tiden är nu och platsen är Arktis.

Sverige har chansen att verkligen påverka i frågan. Utrikesminister Carl Bildt (M) sitter nämligen under åren 2011-2013 som ordförande i arktiska rådet. Hittills har han dock tagit avstånd från ett förbud mot oljeborrning i det känsliga området.

Miljö online2

Liknande artiklar