#SMBalm: Svensk Energi släpper konsumentanalys. Konsumentverket kritiskt.

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Igår anordnade Svensk Energi ett seminarium med anledning av deras rapportsläpp ”El – en lösning för klimatet”. Självklart var SMB på plats för att ta del av detta intressanta påstående. Carl Melin, ansvarig för samhälls- och opinionsundersökningar på United Minds, började med att analysera resultaten av rapporten som baseras på 3000 svenskars svar kring el och klimat. Tyvärr var det mer åsikter än analys och Melin drog bl.a. slutsatsen att beteendeförändringar kanske är onödiga – eftersom det verkar vara svårt att få till stånd – och att kärnkraftsdebatten är ”religiös”. Efter att de visat filmen ”En mänskligare värld går på el” kan man ställa sig lite frågande till vem det är som verkar mest religiös..? Efter detta var det en panel bestående av: Ola Johansson, riksdagsledamot, Centerpartiet Börje Vestlund, riksdagsledamot, Socialdemokraterna Bertil Elenius, stf generaldirektör, Konsumentverket Anita Aspegren, avdelningschef, Energimyndigheten Maria Sunér Fleming, ansvarig energi och klimat, Svenskt Näringsliv. Många var dessvärre överens om att Sveriges elproduktion är klimatsmart som den är och att det inte nödvändigtvis är viktigt att spara el. Många i panelen var däremot för en slopning av straffskatten på egenproducerade el, vilket var glädjande. Vi fick chansen att intervjua Bertil Elenius från Konsumentverket om hans analys av seminariet:

Miljö online2

Liknande artiklar