#SMBalm: Svenska Greenwashpriset 2012 går till Stora Enso

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Idag delades Svenska Greenwashpriset ut av Jordens vänner. ”Vinnaren” med 28 procent av rösterna blev Stora Enso.Motiveringen löd: ”De hävdar att de är ett miljömedvetet företag, som främjar biologisk mångfald. Eukalyptusplantage,  s.k ”grön öken” i Brasilien, är en monokultur som slår ut den mångfalden och skapar grava sociala missförhållanden.

Stora Enso har tidigare dömts för miljöbrott i Brasilien, via intresseföretaget Veracel, och har nu etablerat sig i södra Kina där alarmerande rapporter publicerats som beskriver miljö- och människorättskränkningar. ”

Under själva seminariet blev det något hätsk stämning då en del personer på plats kritiserade tävlingen för att vara kontraproduktiv och generaliserande. Jordens vänner replikerade med att deras roll är att vara lite agiterande och provocerande till skillnad från vissa andra miljöorganisationer.

Tyvärr fanns ingen representant från de nominerade på plats – förutom Göteborgs Stad (som blev nominerade för sin grafik i sin marknadsföring av en ny biltunnel med ordet ”Biltunnel” i en blomma, se nedan). En representant från Trafikkontoret bemötte kritiken, men framhävde att biltunneln var en del i ett större paket där lokaltrafik var framstående. Lite skämtsamt tillades from publiken att blomman kanske kunde tolkas som ett kugghjul eller att blomman borde ersättas med avgaser eller gråa moln? Övriga tävlande var IKEA, FSC och Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB).

Miljö online2

Liknande artiklar