Gazproms beredskap vid oljeolycka: spade och hink

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Om den havsbaserade arktiska oljeriggen Prirazlomnaya skulle råka ut för en olycka och olja skulle spridas skulle ett område lika stort som Irland och 3000 km kustlinje vara i riskzonen för oljeskador. Men vad är Gazproms, det oljebolag som driver riggen, beredskap för detta? 15 spadar, 15 hinkar och en slägga.

Det är ryska Greenpeace, WWF och forskare vid Informatica Riska Centersom som undersökt riskerna vid en potentiell olycka. Inte nog med att ett så stort område hotas, innanför området finns naturskyddsområden, valrossar och mängder med fåglar. Svenska Greenpeace rapporterar:

När Greenpeace i Ryssland nu tittade lite närmare på hur beredda Gazprom är visade det sig att den beredskapsplan för oljeolyckor som är obligatorisk för att bedriva verksamhet hade gått ut och ingen ny plan hade skickats in till myndigheterna. Vilket innebär att de saknar tillstånd att borra efter olja.

Gazprom har överhuvudtaget ingen beredskap för djurlivet som skulle drabbas i en oljeolycka. Exempel på det är en förteckning över den utrustning som oljeplattformen har till hands för att rengöra drabbade stränder, som innehåller 15 spadar, 15 hinkar och en slägga. 

Jaha, vad ska man säga? Bra jobbat, Gazprom.

Miljö online2

Liknande artiklar