Resurserna är slut för i år

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Idag, den 22a augusti, infaller årets Earth Overshoot Day. Dagen som inte har något bra namn på svenska markerar det datum då mänskligheten har använt alla resurser som jorden producerar under ett år. Från och med nu och fram till årets slut använder vi av jordens reserver. Att dagen inträffar redan den 22 augusti är så klart anmärkningsvärt och detta än mer med tanke på att förra årets Overshoot day inträffade först den 27e september. Under lång tid har mänskligheten använt sig av jordens resurser men det var under mitten av 70-talet som vi gick över den magiska gränsen när vi använder mer än vad jorden klarar av att producera. Det globala fotavtrycket som mäts är en sammanslagning av en mängd olika miljöpåverkande aktiviteter, och tillsammans visar de på ett ohållbart konsumtionsmönster. Global footprint network som varje år beräknas earth overshoot day medger att det inte går att veta exakt vilket datum dagen inträffar. Oavsett det exakta datumet så är trenden ändå tydlig, vi använder mer naturresurser än vad som är långsiktigt hållbart, och vi trenden går fortfarande åt fel håll.

Miljö online2

Liknande artiklar