Australiska jättegruvor hotar globala klimatmål

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Australien planerar att öppna nio nya jättegruvor som skulle generera enorma mängder kol till världsmarknaden. Gruvorna är så stora att de uttgör ett hot mot de globala klimatmålen hävdar Greenpeace.

Enligt Greenpeace skulle gruvorna i Galilee Basin generera upp emot 700 miljoner ton koldioxid när gruvorna användes till full kapacitet, som jämförelsepunkt släpper Sverige ut cirka 50 miljoner ton per år. Effekten av en så stor utsläppsökning skulle enligt Greenpeace mer eller mindre omöjliggöra tvågradersmålet som världens ledare enats om, utan utsläppsökningen  skulle istället ligga i linje med en sexgradig katastrofal uppvärmning av planeten.

Miljöorganisationer är dessutom oroliga för effekten på närområdet med känslig natur, och effekten på det stora barriärrevet när hundratals fler jättefartyg ska passera där. Nedan är greenpeace reklamfilm mot kolindustrin.

Miljö online2

Liknande artiklar