Endast hälften av alla värphöns som slaktas går till matproduktion

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Resten används som minkfoder eller förstörs helt enkelt. Orsaken är inte att hönsköttet är av dålig kvalitet, utan att det helt enkelt inte klarar konkurrensen av det billiga kycklingköttet. Detta innebär att över 30 procent av allt hönskött – uppemot 1600 ton – helt enkelt bränns upp.

– Kyckling är så himla billigt i dag. Med omkostnader för hantering, och paketering blir köttet från värphönsen helt enkelt för dyrt för att vi ska kunna konkurrera i affären, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska ägg.

När värphönorna går ner i produktivitet, vilket oftast är efter runt 1,5 år, är de inte längre lönsamma i dagens högproduktiva äggproduktion och gasas då ihjäl. Sedan fraktas hönskadavren uppemot 75 mil till något av de två auktoriserade förbränningsanläggningar som finns i landet.

– Det är ju tokigt att det är på det sättet, men det finns ingen ekonomisk bärighet i ett slakteri här uppe. Vi är för få producenter för det helt enkelt, säger Jonny Lövgren som är äggproducent utanför Umeå.

– Fick vi skicka dem till värmeverket här istället vore det ju mycket bättre. Både miljömässigt eftersom det ju är en lång transport istället för de sju kilometer jag har till värmeverket här, men även ekonomiskt. Det är väldigt dyrt för oss att skicka hönsen på destruktion, säger han.

SMB har tidigare skrivit om det globala matslöseriet – läs mer här och här.

Miljö online2

Liknande artiklar