Massiv kritik mot alliansens budget

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Igår kunde Supermiljöbloggen avslöja att flera av de ”satsningar” som regeringen genomför på miljöområdet i själva verket mer liknar luftslott. Idag släppte alliansen själva höstbudgeten. Nu rasar miljöorganisationerna mot att miljön blivit bortprioriterat.

Det var i alltså idag alliansen släppte sin höstburget. Igår skedde själva regeringsförklaringen där statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade riktlinjerna för alliansens fortsatta arbete och de stora åtgärderna som har planerats in i budgeten. Reinfeldt inledde förklaringen med orden ”Vår värld förändras”. Frågan är, finns det åtgärder i budgeten som rår på en av de största förändringarna – klimatförändringarna och den miljöpåverkan som sker?

Om man ska fråga miljöorganisationerna är svaret nej. Under dagen har flera miljöorganisationer rasat över hur ambitionsfattig budgeten är på miljöområdet.

Naturskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande att de totala anslagen för miljön minskar för 2013 med hela 132 miljoner kronor. Framförallt är man kritisk till att regeringen struntar i havspolitiken:

Regeringen väljer att sänka anslagen till havsmiljön med 235 miljoner kr för 2013. Detta innebär en minskning med en tredjedel, något som riskerar att slå hårt mot det lokala arbetet med övergödning och miljögifter, ex anläggandet av våtmarker och byggande av båttvättar.

Vidare påpekar man att budgeten inte innehåller ytterligare satsningar på klimatfrågor i utvecklingsländer utöver biståndet, trots löften om motsatsen. Regeringen höjer heller inte koldioxidskatten, det mest kostnadseffektiva redskapet för att nå klimatmålen.

Även Greenpeace är kritiska till regeringens ambitionsnivå:

– Regeringens alla pressmeddelanden om aviserade miljösatsningar gav mig hopp om att en del av reformutrymmet på 23 miljarder skulle användas till miljöförbättrande åtgärder. Det är med stor besvikelse jag konstaterar att miljön inte får någon del av reformutrymmet över huvud taget, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige i ett pressmeddelande.

Miljö online2

Liknande artiklar