Ek nära avgå efter bråk om klimatbistånd

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Under veckan har moderaterna, och framförallt Anders Borg, fått mycket kritik för bristande miljöengagemang i olika frågor. Nu framkommer det att Anders Borg lyckats halvera Sveriges klimatbistånd. Sprickan i alliansen är nu större än någonsin på miljöfrågorna och en källa inom regeringskansliet uppger att miljöminister Lena Ek har varit nära att avgå. 

Idag avslöjar SvD att Sverige nu halverar sitt klimatbistånd. Regeringen har redan tidigare fifflat med biståndet genom att ta det från den ordinarie biståndspotten. Men nu väljer man alltså att även halvera denna post från en miljard till 0,5 miljarder. Samtidigt uppger SvD att småpartierna inom alliansen, C, FP och KD kämpar för mer pengar, men M håller stenhårt emot.

För kritikerna är det här dubbelfel:

 • Dels minskar bidraget när det i själva verket måste öka. Till 2020 har världens rikare länder lovat att årligen stötta de fattigare med 100 miljarder dollar. Då krävs att Sverige hjälper till.• Dels hämtas pengarna ur biståndsbudgeten, vilket gör att andra satsningar blir lidande. Och det trots att Sverige utlovat additionellt bidrag – pengar utöver biståndet. 

Sprickan inom alliansen uppges nu vara värre än någonsin. Det är miljöminister Lena Ek som kommer bli tvungen att åka till nästa klimattoppmöte och försvara regeringens sänkning. Och hon uppges ha varit så frustrerad då Moderaterna inte ville släppa till överhuvudtaget att hon vid ett tillfälle ska ha varit beredd att lämna sin post.

Regeringen har dessutom brutit mot EU-direktiv om att intäkter från utsläppsrätterna ska gå till klimatbistånd.  

Miljö online2

Liknande artiklar