Ek vill minska vargstammen, trots naturvårdsverkets rekomendationer

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Idag kom naturvårdsverket med sin rekommendation för den svenska vargstammen. Dagens 265 djur bör bli 380 stycken i hela landet för att inte beståndet ska hotas. Men miljöminister Lena Ek säger nej, och kräver istället att vargstammen minskas kraftigt.

Ek säger till TT att hon istället vill se 180 vargar i Sverige, vilket är ännu lägre än regeringen tidigare aviserat om, då de har pratat om 210 vargar. Naturvårdsverket menar dock att även med 380 vargar så kommer det svenska vargbeståndet vara utsatt, och det kommer krävas åtgärder för att hindra inavel. Med 180 svenska vargar skulle det krävas ännu mycket kraftigare åtgärder i form av att aktivt plantera ut utländsk varg under en lång period, något som tidigare har visat sig varit lättare sagt än gjort.

Naturvårdsverkets rekomendation på 380 vargar är dessutom lägre än det tidigare budet från experter, som rekomenderade 500 vargar i Sverige för att få en livskraftig stam, och naturskyddsföreningen tror att 700 djur behövs. Sveriges vargpolitik har tidigare kritiserats kraftigt av både miljöorganisationer och EU, som hotade att dra Sverige inför domstol på grund av den svenska vargjakten.

Miljö online2

Liknande artiklar