Eks neddragningar hotar havsmiljöarbetet

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Precis som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat chocksänkte regeringen anslagen till havsmiljö i årets budget. Nu sprids oro för att detta kommer slå hårt mot det pågående havsmiljöarbetet.

För ett drygt år sedan sjösatte regeringen den nya myndigheten HaV. Havsmiljöfrågorna skulle prioriteras, lovade dåvarande miljöministern Andreas Carlgren. I budgeten för 2013 skär samma regering ner Havs- och vattenmiljöanslaget med 235 miljoner kronor, en tredjedel av hela anslaget. nu höjs varnande röster för konsekvenserna av denna sänkning.

– Lena Eks första miljöbudget är ett praktfullt bottennapp, kommenterar Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Risken för fler försurade sjöar och vattendrag och färre lokala vattenvårdsprojekt påstås nu bli större. Det är främst länsstyrelsernas arbete som drabbas. I Värmland varnar man nu för negativa konsekvenser för sjöarna.

– Jag ser väldigt allvarligt på det här. Det minskar kraftigt våra möjligheter att förbättra vattenmiljön i Värmland, säger Märet Engström som är chef för länsstyrelsens enhet för vatten och vattenanvändning.

Enligt sportfiskarna går sänkningen  stick i stäv med regeringens övriga ambitioner.

– Det här kan nog sägas vara spiken i kistan för möjligheterna att nå miljömålen om levande sjöar, hav och vattendrag. Vi är oerhört besvikna på att regeringen och miljöminister Lena Ek inte förstår hur akut situationen är i många vatten.

Miljö online2

Liknande artiklar