Klädsvinnet i Sverige fortsätter

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Nu har en ny rapport kommit rörande klädsvinnet i Sverige. Försäljningen av kläder har ökat med 40% i Sverige de senaste nio åren men återvinningen är minimal. Varje år slängs viktmässigt lika mycket som hälften av importen, rapporterar Naturvårdsverket. I artikeln diskuteras om hårdare och annorlunda styrmedel skulle kunna förändra läget mot det bättre.

145 000 ton textiler slängs årligen i Danmark, Sverige och Finland. Det viktigaste för miljön du kan göra är att återvinna, och detta betyder mycket för insamlingarna också. Detta är inget nytt och Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om detta och följt upp med en kolumn av Emma Enebog.

Mycket vatten går åt att göra kläder. Bland annat krävs 7 000 liter vatten för en bomullströja och 10 000 liter för ett par jeans. På de 2,8% av jordens yta där textiler odlas används ca 11% av de kemiska bekämpningsmedlen och 25% av insektsmedlen. I fabrikerna används många kemikalier som dessutom är dåliga för arbetarnas hälsa. För att undvika alltför stor påverkan kan du köpa miljövänliga textiler och second hand. Mer information och olika märkningarna kan du hitta här.

Miljö online2

Liknande artiklar