Norges elbilsförsäljning accelererar

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

5,2% av bilarna som säljs i Norge är elbilar. I september registrerades fler elbilar i Norge än vad som sålts under hela året i Sverige, totalt 583 stycken. Den norska staten har satsat på subventioner för elbilarna där du bland annat slipper betala vägtullar och parkeringsavgifter. Du får dessutom köra i kollektivfältet. Men huruvida elbilar är bra för miljön är omstritt. Ingenjörer i Norge har precis kommit ut med en studie som argumenterar för att elbilar är sämre för miljön än vi tidigare trott.

Den starkaste punkten som presenteras i studien rör den giftiga tillverkningen av elbilen jämfört med konventionella bilar. Studien kommer fram till att potentialen för global uppvärmning (GWP) är dubbelt så hög under elbilstillverkningen, vilket gör den sämre om den inte går på ren el. Ingenjörerna poängterar att studien görs för att diskutera hur elbilarna kan förbättras, inte för att ompröva deras trovärdighet i miljösammanhang. En djupare diskussion med möjlighet att ställa frågor till ingenjörerna går att hitta här.

Övrig kritik elbilar har fått rör sträckan de kan gå innan de behöver laddas om. Men utvecklingen går framåt. Tre danska företag har gått ihop och utnyttjat biometanol och den senaste bränslecellstekniken för att förbättra konkurrenskraften vilket har lett till bilen ”QBEAK” vars räckvidd är 80 mil.

Miljö online2

Liknande artiklar