Så vill stockholmarna lösa trafikproblemen

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Mindre väg och mer tunnelbana. Det är lösningarna på Stockholms stads trafikproblem, om stockholmarna själva får välja. På bara ett år har stödet för mer tunnelbana ökat med 12 procent.

För andra året i rad har DN Stockholm låtit undersöka hur huvudstadens invånare vill lösa de trafikproblem staden brottas med. Den entydiga segraren är – tunnelbanan. Drygt hälften av de tillfrågade föredrar mer tunnelbana framför andra lösningar. Sedan förra året ökade tunnelbaneförespråkarna med 12 procent vilket gör att tunnelbanan även får första pris i klassen största positiva förändring. Stödet för mer tunnelbana delas exakt lika mellan män och kvinnor. Den största ökningen står alliansens sympatisörer för. Efter ett hopp ner till 12 procent hittar vi andraplatsen. Det är de som föredrar mer väg, en grupp som minskat med 6 procentenheter sedan 2011. Med det delar bilvägarna förstaplatsen för största negativa förändring med de som vill bygga ut spårvagnstrafiken. En av anledningarna till det minskande stödet för vägar står framför allt gruppen män för, som tycks alltmer benägna att föredra kollektiva resesätt.   Tredjeplatsen innehas av mer bussar på nio procentenheter, en minskning med 4 procent sedan förra året. Hela resultatet ser ut så här i fallande ordning (förändring i procent sedan 2011): mer tunnelbana 51 % (+12), mer väg 12 % (-6), fler bussar 9 % (-4), mer cykelvägar 8 % (0), bygga ut pendeltågstrafiken 7 % (+2), bygga ut spårvagnstrafiken 6 % (-6).

Miljö online2

Liknande artiklar