Bekräftande forskning: Konsekvenserna av CO2-utsläpp kan skapa irreversibla skador i världshaven

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Haven har hittills absorberat ca 30% av våra CO2-utsläpp vilket har saktat ner den globala uppvärmningen. Nu varnar forskare igen för att de minskade pH-nivåer absorberingen leder till kan komma att bli irreversibla.

En effekt av försurade hav är att koraller, alger och skaldjur som är vitala i det nuvarande ekosystemens näringskedja kommer att få svårigheter att utveckla de skal som ska skydda dem från rovdjur vilket kan komma att ha en förödande effekt för alla jordens invånare.

”När det gäller utsläppen av CO2 i atmosfären är det 100 gånger snabbade är de naturliga geologiska utsläppen av CO2 i atmosfären. Detta relaterar till omfattningen av havsförsurningen” (skribentens översättning), säger professor Andy Ridgwell från University of Bristol som är medförfattare till ”Ocean Acidification in Deep Time

Miljö online2

Liknande artiklar