Det hände första dagen på COP18

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

FN-toppmötet COP18 har inletts, med alla brandtal som hör invigningar till. Det hör förstås också till att tacka värden, en svår balansgång eftersom Qatar inte är vilken oljediktatur som helst utan den med världens högsta koldioxidutsläpp per capita – 55,4 ton. Dessutom är Qatar ett av få länder som inte alls presenterat något eget utsläppsåtagande. 

Klimatkonventionens generalsekreterare Christiana Figueres löste det genom att påminna deltagarna om vilken viktig roll regionen spelat och uppmana regionen att axla ansvaret än gång till. På FN-språk är regionen hela Mellanöstern och Asien, så Qatar fick sola sig i gamla framgångar från tidigare klimatöverenskommelser, såsom Kyoto och Bali.

Det är förståeligt att Figueres griper efter halmstrån. En andra åtagandeperiod för Kyotoprotokollet är inom räckhåll, och är det överlägset viktigaste för konferensen att uppnå, men med vilka ambitioner? När kan det träda i kraft på riktigt, givet att EU-staterna måste hem och skriva under det? Får man ta med sig gjorda utsläppsminskningar från förr in i nya avtalsperiooden så att den faktiska, nya minskningen urholkas? Kommer det att gälla ända fram till 2020, då det långsiktiga, globala avtalet ska träda i kraft?

Allt detta får vi nästan säkert svar på innan klubban faller för sista gången den sjunde december eller något dygns nattmangling därefter. Men det är inte säkert att vi, klimatet eller framtida generationer kommer att gilla svaret.

Miljö online2

Liknande artiklar