EU toksågar regeringens plan på vargjakt

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Regeringens planerade vargjakt i vinter är olaglig och ar inget stöd i forskningen, det skriver EU:s miljökommisionär Janez Potocnik i ett brev som inte kan kallas något mindre än en total sågning av regeringens rovdjurspolitik.

Potocnik riktar skarp kritik mot regeringen på ett antal punkter. Han konstaterar att regeringens förslag inte har förankrats i civilsamhället, att förslaget inte har granskats av oberoende forskare och att regeringen inte har presenterat några lösningar på hur den genetiska statusen på vargstammen ska förbättras.

Allt detta tillsammans menar Potocnik visar att regeringens nuvarande förslag om vargjakt inte uppfyller EU:s habitatdirektiv, och hotar att dra Sverige inför domstol om regeringen väljer att tillåta jakt på varg i vinter. Potocniks kritik kommer inte som en överraskning, så väl den svenska miljörörelsen som professorer har sågat regeringens vargpolitik. Bland annat sa naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson att Lena Eks förslag om endast 180 vargar i Sverige var det sämsta förslaget från en svensk miljöminister han någonsin hade hört.

Hela brevet, som vi rekommenderar er att läsa då det är en fantastisk sågning finns att läsa här.

Miljö online2

Liknande artiklar