Sveriges klimatpolitik sämre än Indiens enligt ny ranking

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Sveriges klimatpolitik är nu sämre än den politik som drivs i länder som Kina, Indien och Mexiko. Detta enligt en ny ranking som lanserades idag av den globala klimatrörelsen CAN.

På rankingen, som lanserades idag på klimattoppmötet i Doha, får Sveriges klimatpolitik betyget ”moderate”, en trea på en femgradig skala. Det är sämre än utvecklingsländer så som Indien, Kina och Mexiko, och grannländer som Danmark, Norge och Tyskland som alla bedöms vara”Good”.

Sverige har under flera år tappat positioner när det gäller klimatpolitiken. Fram till 2009 hade Sverige 10:e bäst klimatpolitik. Därefter har Sverige rasat på rankingen.

Samtidigt är det inte bara själva politiken som nedgraderas. Klimatarbetet i sig får sig också en törn. ”The recent development of emissions has not been as promising as in earlier years”, skriver rapporten om Sverige, som därmed förlorar sin tidigare topplacering till förmån för Danmark.

Att Sverige hamnar så högt på totalrankingen beror på att ländernas utsläppstrend viktas högt, och där får Sverige fortfarande ganska höga poäng.

Studien är framtagen av GermanWatch och Climate Action Network med över 700 miljöorganisationer. Studien omfattar 58 länder som totalt står för över 90 % av världens klimatpåverkan. Läs hela studien här.

Miljö online2

Liknande artiklar