Björklund och Fridolin rök ihop om klimatet

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Årets första partiledardebatt hettade till när Jan Björklund (FP) och Gustav Fridolin (MP) diskuterade varför Vattenfall bygger kolkraftverk i Tyskland.

Under gårdagens drygt fyra timmar långa partiledardebatt var det inte särskilt mycket som handlade om miljön. När det väl skedde var det framför allt klimathotet som kom upp för diskussion. Mest laddat blev det när Jan Björklund (FP) och Gustav Fridolin (MP) i ett replikskifte rök ihop om det svenska statliga energibolaget Vattenfalls roll i Tyskland.

Björklund menade att tyskarnas pågående kärnkraftsavveckling leder till att nya kolkraftverk byggs i landet. Fridolin menade att tyskarna framför allt satsar på förnybar energi men att det samtidigt helt riktigt är ett problem att det också byggs nya kolkraftverk, inte minst eftersom det är svenska Vattenfall som ligger bakom flera av dessa.

Detta argument bet dock inte på folkpartiledaren.

– Det spelar naturligtvis ingen roll för klimatet vem som äger kraftverken i Tyskland. Vi kan diskutera ägarpolitik och Vattenfall i ett annat sammanhang. Nu talar vi om klimatet och utsläppen, och de ökar kraftigt på grund av den politik som Gustav Fridolin vill kopiera i Sverige.

Ett argument som i sin tur inte bet på MP-språkröret.

– Jan Björklund säger att han avskyr koldioxidutsläppen, men han säger att det är ointressant att hans regering är med och bygger ut kolkraftverk i Tyskland. Han säger att det är ointressant vem det är som äger den där kolkraften. Jaha, så man behöver inte längre ta ansvar för sina handlingar? Det är ett väldigt praktiskt sätt att regera.

Hela partiledardebatten kan du titta på här.

Miljö online2

Liknande artiklar