Merkel lovar Chile förnyelsebar energi

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Under helgen träffades stats- och regeringschefer från Latinamerika, Karibien och EU i Santiago, Chile, för att diskutera ekonomi, hållbar utveckling och social delaktighet. På deltagarlistan fanns bland andra EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Samtidigt hölls liknande möten med andra deltagare. Joakim Book Jönsson rapporterar för Supermiljöbloggen.

Samtidigt som stats- och regeringstoppmötet hölls bland annat ett företagarmöte och ett Folkets Toppmöte med samma teman. Chile har en enorm potential för förnyelsebar energi, alltifrån vind- och vågkraft längst den långa stillahavskusten till geotermisk energi i bergsområdena samt solenergi från öknen i norr. Trots det står fossila bränslen för två tredjedelar av landets energibehov, merparten importerad. Resten är omstridda vattenkraftverk och planer på fem gigantiska kraftverk har fått massiv kritik eftersom de hotar djurliv och hela nationalparker i Patagonien. Regeringen har satt ett mål om att 20 procent av energin ska komma från sol-, vind- och vågkraft år 2020, upp från 4% idag. Men flera bedömare är kritiska.

Trots att ett av huvudämnena var hållbar utveckling, ägnades väldigt lite tid åt de frågorna, både på företagarmötet och på politikermötet. På den positiva sidan finns engagemanget från sol- och vindkraftsföretag men också ett löfte från Tysklands förbundskansler Angela Merkel. I sitt tal till uppemot 1000 journalister, politiker och företagare, uppmärksammade hon Chiles energibehov och förklarade att tyska företag har den kunskap som Chile söker, och att de är redo att bygga sol- och vindkraft i landet.

Samtidigt ingick Tyskland och Chile ett bilateralt avtal om fördjupat samarbete och ökad kopparproduktion från gruvorna i norra Chile. Redan idag är Chile världens största exportör av koppar och Tyskland verkar ha intresse av att det fortsätter. Trots Tysklands nuvarande expansion av förnyelsebara energikällor får framtiden utvisa om Angela Merkels löften om förnyelsebar energi i Chile bara är tomma ord.

Joakim Book Jönsson

Miljö online2

Liknande artiklar