Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    IEA uppmanar Sverige att fatta beslut om kärnkraften

    Den svenska regeringen menar dock att reglerna är tydliga och ligger fast.

    I dag presenterades en analys av Sveriges energipolitik som gjorts av International Energy Agency, IEA. På plats vid ett seminarium i Stockholm för att berätta om rapporten fanns ingen mindre än IEA:s exekutivdirektör Maria van der Hoeven.

    Enligt van der Hoeven är Sverige på rätt spår. Från IEA:s sida imponeras man bland annat över att Sverige i princip redan har nått sitt EU-mål om 49 procent förnybar energi som var tänkt att nås först till år 2020. Man imponeras också över regeringens långsiktiga ambition om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 och visionen om noll i nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.

    My message today is good work, keep it up, som van der Hoeven uttryckte det under sin presentation.

    Van der Hoeven skriver även i dag en artikel på Dagens Industris debattsida tillsammans med energiminister Anna-Karin Hatt. Här kan man bland annat läsa bakgrunden till IEA:s analys:

    ”Efter oljekrisen på 1970-talet bildade OECD-länderna energiorganisationen International Energy Agency, IEA, som sedan dess vuxit till en ledande internationell expertorganisation. (…) En del av IEA:s arbete är att återkommande granska sina medlemmar. Ungefär vart femte år genomför IEA en fördjupad analys av energipolitiken i varje medlemsland. I den analysen beskriver man vad länderna åstadkommit på energiområdet men ger också rekommendationer och förslag på vad man bör göra för att säkra en hållbar energianvändning.”

    Rekommendationerna som lyfts fram i debattartikeln och även i ett pressmeddelande från regeringen är följande:
    • Målet om en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030 bör följas av en handlingsplan för hur det målet ska nås, på ett kostnadseffektivt sätt.
    • Satsningarna på att stärka de enskilda konsumenterna på elmarknaden bör fortsätta med nya reformer, till exempel för nettodebitering.
    • Investeringarna i miljöteknik, exempelvis smarta elnät, bör fortsätta att öka.
    • Verktygen för att öka andelen förnybar energi i transportsektorn bör utvecklas.
    • Besked bör ges om hur ambitionerna i elcertifikatsystemet ska se ut efter 2020.

    Det regeringen inte nämner, men som nämns i pressmeddelandet från IEA, är frågetecknen som finns kring den svenska kärnkraften:

    Among the key recommendations, the report calls for
    (…)
    • Certainty up to 2030 with respect to the electricity generation mix and the replacement of current nuclear capacity, particularly as Sweden increasingly uses electricity in heating and transport.

    Det var också kring denna fråga som det hettade till under seminariet, som modererades av Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten.

    Maria Sunér Fleming från Svenskt Näringsliv kommenterade att frågan om kärnkraftens framtid i Sverige blivit lite som elefanten i rummet, den som ingen riktigt låtsas om, trots att frågan finns där och måste lösas.

    Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen, gjorde en optimistisk tolkning och menade att detta snarast beror på att det blir allt tydligare vilket spår som gäller.
    Jag tror att vi kan klara av att ha 100 procent förnybar energi till 2030. Det borde vara det nya tydliga målet för Sveriges regering.

    Maria van der Hoeven, från IEA, kommenterade att det i denna fråga är upp till Sverige, inte till IEA, att säga om de gamla kärnkraftverken ska ersättas med nya reaktorer eller inte.
    Men ert första kärnkraftverk kommer behöva stängas av 2022 och resten runt 2030, så ni behöver fatta ett beslut nu. För annars vet ni inte vad ni ska göra 2022 eftersom det tar tid att bygga kärnkraftverk. Ni måste ha en konsekvent policy här, och det är det vi efterfrågar från den svenska regeringen.

    Daniel Johansson, statssekreterare på Näringsdepartementet, svarade att man från regeringens sida gjort reglerna tydliga och att det är upp till marknaden att bestämma om det ska byggas nya kärnkraftverk eller inte.
    Jag väntar så klart på respons från industrin, men hittills har jag inte hört någonting.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.