Lövin: ”Århundradets framgång för fisken”

Foto: Christian Åslund, Greenpeace

De svenska Europaparlamentarikerna verkar alla mycket nöjda efter dagens omröstning som handlade om reformeringen av EU:s fiskeripolitik.

– Det här är århundradets framgång för fisken, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna skriver på Twitter: “Vann ALLT! Och med absolut majoritet. Majoriteten viktig då vi sätter press på Rådets sunkiga position. Månaders kamp i EP betalade sig! HURRA!”

Enligt Lövin följer av dagens omröstning att Europaparlamentet nu har med sig en väldigt stark position när man ska börja förhandla med medlemsstaternas fiskeministrar. Bland annat vill parlamentet följande:

* Förbjud överfiske. Fiskeministrarna ska från 2015 tvingas sätta kvoter enligt vetenskaplig rådgivning för att bygga upp fiskbestånden till hållbara nivåer senast 2020. * Fleråriga förvaltningsplaner ska inrättas. Detta är en stor förändring mot idag då kvoterna sätts från år till år. * Det blir ett förbud mot utkast (dumpning av fisk till havs). * Alla medlemsländer måste ha ett sammanhängande nätverk av marina reservat som är skyddade från fiske.

Enligt Lövin ligger bollen nu hos landsbygdsminister Eskil Erlandsson och hans ministerkolleger. Förhandlingarna mellan parlamentet och rådet väntas vara färdiga senast i juni.

Läs också: Svenska EU-parlamentariker i gemensamt upprop: ”Vi måste sluta överfiska”

Miljö online2

Liknande artiklar