Vargjakten stoppad

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Vargjakten som utlysts av Naturvårdsverket efter direktiv från regeringen har inhiberats efter beslut från kammarrätten. Jakten är därmed avblåst till dess att frågan har prövats i domstol.

Regeringen har fått hård kritik för sitt agerande i vargfrågan de senaste åren. EU:s miljökommisionär kallade vinterns vargjakt för olaglig och utan stöd i forskningen och ett jaktlag har deklarerat att de vägrar skjuta vargar i år. När naturvårdsverket för en vecka sedan berättade att 16 – 18 vargar skulle skjutas gick miljörörelsen (Rovdjursföreningen, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen) direkt till domstol, något som nu har gett effekt.

– Naturvårdsverkets jaktbeslut var slarvigt och illa underbyggt. Det är bra för vargförvaltningen att det blir rättsligt prövat. Det har inte varit så mycket bevänt med urvalet i den här urvalsjakten., säger Ann Dahlérus, generalsekreterare Rovdjursföreningen.

Forskare, miljörörelsen och EU är överens om att regeringens nuvarande vargpolitik inte är rimlig eller förenlig en livskraftig vargstam. Nu återstår att se vad domstolen säger.

Miljö online2

Liknande artiklar