Migrerande monarkfjärilar minskar i hotfull takt

fjärilar

Antalet monarkfjärilar som årligen förflyttar sig i stora svärmar mellan Kanada och Mexiko har de senaste åren drastiskt minskat i antal.

Den orangesvarta migrerande monarkfjärilen har länge varit en symbol för naturens underliga och mäktiga beteendemönster. Det område i Mexiko där fjärilen migrerar till har både blivit ett biosfärresarvat och upptogs 2008 som ett av Unescos världsarv.

I en nyligen publicerad rapport visar på nya alarmerande siffror i antalet migrerande monarkfjärilar. På 20 år beräknas antalet ha minskat med hela 59 procent.

Det är en blandning av den kraftiga avskogningen som sker i Kanada och de Mexikanska sojajordbrukets ökade användning av bekämpningsmedel som enligt Världsnaturfondens särskilda fjärilsgrupp ligger bakom den drastiska minskningen.

”The conservation of the monarch butterfly is a shared responsibility between Mexico, the United States and Canada. By protecting the reserves and having practically eliminated large-scale illegal logging, Mexico has done its part.” kommenterar Världsnaturfondens direktör i Mexiko.

Miljö online2

Liknande artiklar