”Användning av kemikalier kan jämföras med svampplockning”

Foto: Anders Hellberg

Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande, fanns på plats i Morgonpasset i P3 under gårdagen för att prata om farliga kemikalier.

I programmet gör Karlsson bland annat en jämförelse med svampplockning.

– Går man ut och plockar svamp, då kan de flesta känna igen en kantarell och en flugsvamp. Men det är väldigt få som känner igen alla svampar i skogen, och vem skulle koka soppa på måfå på okända svampar? Samtidigt får vi ha okända kemikalier i leksaker för barn.

Det bästa, menar Karlsson, är att i stället ha regler och lagar som sätter det säkra före det osäkra, det som kallas försiktighetsprincipen. För huvudproblemet med kemikalier är att vi vet väldigt lite om dem.

– Vi ser bara toppen på isberget av kemikaliernas effekter. Men det handlar om allt ifrån allergier till cancer. Och vi ser ute i naturen att olika arter tar stor skada, säger Karlsson i intervjun.

Problematiken har att göra med att det finns tiotusentals olika ämnen i samhället samtidigt som kontroller och riskbedömningar är en dyr och tidsödande process som oftast görs med ett ämne i taget. Att kemikalier dessutom kan få helt nya egenskaper när de blandas, den så kallade cocktaileffekten, är också ett problem som är svårt att komma åt.

Som konsument bör man leta efter miljömärkta produkter anser Karlsson, men ett annat tips han ger – eftersom många farliga kemikalier finns i vanliga plastprodukter – är att man kan dra ner på sin onödiga plastanvändning och på så sätt börja ”plastbanta”.

Hela intervjun kan du lyssna på här.

Miljö online2

Liknande artiklar