Biltillverkare slutar producera bensinbilar

BYD Co, en av Kinas störta biltillverkare ska sluta göra bensindrivna bilar inom två år.

Bilmärket ska istället enbart producera hybridbilar, elbilar som en del av en ompositionering av företaget.

BYD har länge haft drömmar om att bli en konkurrent till Toyota men efter att aktierna rasat med 75 procent sedan slutet av 2009 söker företaget nya sätt att anpassa sig till en framtida bilmarknad. En av anledningarna är att företaget redan har stora marknadsandelar inom tillverkning av solpaneler, av LED-lampor och nya generationers batterier till el-och bensindrivna bilar och bussar. Dessa områden har de senaste åren varit mer lukrativa för företaget än deras biltillverkning och slutsatsen har helt enkelt blivit att förena dessa olika områden.

Att helt sluta tillverka bensinbilar kommer inte helt utan risker. Det som talar för att beslutet om att överge bensinbilar ligger rätt i tiden är att Warren Buffet, en av världens rikaste personer och ofta omtalad som världens mest framgångsrika investerare, kontrollerar 28 procent av aktierna i företaget.

Omstruktureringen av produktionslinjen kommer att börja sent 2013 vilket innebär att BYD då kommer ha en rad konventionella bensin-elektriska hybridbilar liknar, Toyotas Prius, kombinerat med en turboladdad bensinmotor med en elmotor framdrivningssystem.

Miljö online2

Liknande artiklar