Vanligaste bekämpningsmedlet hälsovådligt

Foto: Public domain

Ämnet glyfosat som finns i världens mest använda bekämpningsmedel kan enligt en ny studie nu kopplats till sjukdomar och hälsobesvär så som Parkinsons, infertilitet och cancer, skriver Reuters. Spår av glyfosat har hittats i mat och sägs förstärka effekter av andra kemikalier och gifter funnet i livsmedel. Ämnet har även väckt larm tidigare.

Studien är peer-reviewed och publicerades i tidningen Entropy förra veckan. Den utfördes i USA av Stephanie Seneff, en forskare vid Massachusetts Institute of Technology, och Anthony Samsel, en pensionerad forskningskonsult från Arthur D. Little, Inc.

Glyfosat har utvecklats av Monsanto som hade patent på ämnet fram till år 2000, men är nu patentfritt och används av fler aktörer. Enligt kemikalieinspektionen såldes 657 ton glyfosat i Sverige år 2010, vilket var en ökning på 60% jämfört med bottenåret 2009.

Monsantos vice VD för hållbarhet, Jerry Steiner, svarade på studien att:

Vi är mycket säkra på glyfosats långa meritlista. Det har varit med om mycket, mycket omfattande studier.

Glyfosat utreds nu även av det amerikanska organet EPA som senast 2015 ska bestämma huruvida en begränsning för ämnet bör sättas.

Vidare läsning:

Problemet med herbicidresistenta ogräs växer

Forskarlarm: Världens mest använda ogräsmedel orsakar fosterskador

Monsanto döms för kemisk förgiftning

Miljö online2

Liknande artiklar