Årets naturfotograf utsedd

Foto: John Hallmén

Naturvårdsverkets pris går i år till en fotograf som har ”öppnat dörren till de riktigt små djurens värld”.

Det blev den självlärde fotografen John Hallmén, 34 år gammal och från Stockholm, som i dag utsågs till årets naturfotograf 2012. Hallmén kammar därmed hem 20 000 kronor och får nu också möjlighet att ställa ut sina bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

I ett pressmeddelande kommentarar Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket, utnämningen på följande sätt.

─ John Hallmén får stipendiet för att han med sina extrema närbilder och med stort skärpedjup har öppnat dörren till de riktigt små djurens värld. Aldrig förut har vi kunnat ta del av så detaljerade bilder av insekters utseende.

Hallmén själv är förstås glad över stipendiet och kommenterar saken så här.

─ Jag har trollbundits av småkrypens variation och artrikedom i hela mitt liv. Som fotograf drivs jag av viljan att förmedla min fascination till andra. Det är fantastiskt roligt att utses till årets naturfotograf och jag ser det som en chans att öka uppmärksamheten kring naturens grundbultar.

På bilden ovan syns en pudrad smaragdflickslända, ca 30 mm lång. Fler av Hallméns bilder kan ses här.

Miljö online2

Liknande artiklar