Varmare klimat leder till mer gubbslem

Foto: Karin Johansson

Ny avhandling från SLU reder ut varför gubbslem blivit vanligare under de senaste årtiondena.

Det är algen gubbslem som SLU-forskaren Karin Johansson undersökt. Det brukar vara framåt sensommaren som denna alg bildar kraftiga blomningar. Många som badat i svenska sjöar kan förmodligen känna igen fenomenet, inte minst eftersom det bildas ett slemmigt lager på huden vid beröring.

I ett pressmeddelande om Johanssons avhandling framgår att det troligen är ett varmare klimat och brunare vatten som gör att gubbslemsalgen blir allt vanligare i de svenska sjöarna.

Och väl på plats är det en lurig rackare att bli av med.

Gubbslemsalgen har flera anpassningar för att slippa att bli uppäten av djurplankton; den har stora celler, den exploderar vid beröring och skickar ut slemmiga trådar som kan vara dubbelt så långa som algen själv och den simmar ner djupt i vattnet på natten och undviker på så sätt betande djurplankton närmare ytan.

– Tyvärr får vi nog räkna med att gubbslem blir vanligare i framtiden och att algen blommar oftare, säger Karin Johansson i pressmeddelandet. Pågående miljöförändringar gör nämligen att vattnet i svenska sjöar blir både brunare och varmare.

Miljö online2

Liknande artiklar