Aktivister besteg skyskrapa till stöd för Arktis

Foto: David Sandison / Greenpeace

I protest mot Shells olje- och gasutvinning i Arktis, besteg igår sex aktivister Londons högsta byggnad.

”The Shard” är bland Europas högsta byggnader på 310 meter och 72 våningar och omges av Shells Londonkontor. De sex kvinnliga aktivisterna från Greenpeace klättrade upp längs fasaden på 15 timmar. På toppen skulle de hissa en banderoll med budskapet ”Save the Arctic”, men på grund skymning och av säkerhetsskäl avbröts aktionen och aktivisterna greps av polis. På #IceClimb can man följa hela händelseförloppet och stödja aktivisterna, fler bilder från aktionen finns här, och från AlJazeera kan man se ett av många nyhetsinslag om aktionen.

Bland aktivisterna finns Sandra Lamborn , 29 år från Stockholm, som säger att ”Vi kräver att Arktis lämnas i fred från oljeborrning och destruktivt fiske. Vi är miljontals världen runt som ställt oss bakom detta krav, men vi behöver bli fler, och vi behöver höja våra röster ytterligare”. Även Victoria Henry från Kanada finns bland aktivisterna, och skriver i ett blogginlägg att ”Hell yeah, I’m scared, but I’m still scaling the Shard to save the Arctic”.

Shell är ett av många företag med ekonomiska intressen i olje- och gasutvinning i Arktis. Tidigare i år meddelade Shell att man tillfälligt avbröt oljeborrningar i Alaska, vilket välkomnades av miljörörelsen. Men utvinningen av naturresurser i Arktis har bara börjat. För att stödja kravet på ”att skapa en fristad runt Nordpolen och förbjuda oljeborrning och industriell exploatering i området”, skriv under namninsamlingen Save the Arctic.

Miljö online2

Liknande artiklar