AP-fonderna årets Greenwash-vinnare

Foto: Job van den Berghe

AP-fonderna vann årets greenwash-pris utdelat i Almedalen av Jordens vänner.

Motiveringen var:

AP-fonderna investerar i oljebolag och bryter mot riktlinjer de lovat följa

De svenska AP-fonderna har till uppdrag att förvalta svenska folkets pensionspengar, och placera dem med hänsyn till miljö och etik, utan att det påverkar avkastningen negativt. I detta förhåller de sig också till internationella riktlinjer. Ett av de företag som första och sjunde AP fonden investerar i är Sime Darby som anklagats för att bryta mot FNs Global Compact riktlinjer som första AP fonden uppger sig följa. Dessutom investerar AP-fonderna drygt 9 500 miljoner kronor i världens sex största oljebolag och inget av de företag där AP-fonderna har sina största investeringar prioriterar förnyelsebar energi. Detta rimmar mycket dåligt med fondernas krav på att ta hänsyn till miljö och etik.

Ingen från AP-fonderna fanns på plats för att svara på kritiken vid utdelandet, men vi har fått en kommentar på video:

Miljö online2

Liknande artiklar