Forskare om fågeldöden: ”Allvarligaste miljöförstöringen på flera decennier”

Foto: Martin Mere

Sjöfåglarna vid östra kustbandet fortsätter att dö som flugor. Regeringen gör ingenting.

Ejderkolonin på Norrön i Blekinge Skärgård som tidigare bestod av ca 2000 djur, är nu nere på 500-700 fåglar. Forskare menar att det är brist på tiamin, B1-vitamin, som är orsaken till det som besiktningsmannen Le Carlsson kallar ”en ren massaker”.

Vad vitaminbristen beror på vet man inte, men experterna är övertygade om att den är orsakad av människor. För att lösa problemet krävs kunskap om var i näringskedjan vitaminbristen finns. För att få sådan kunskap krävs forskningsmedel, men regeringen är passiv trots upprepade nödrop.

Förutom massdöden har beteendestörningar observerats hos fåglarna. De ruvar på petflaskor och kan verken flyga eller bygga bon.

– Vi börjar äntligen få gehör, men det går alldeles för långsamt. Risken är att vissa arter hinner få oåterkalleliga genetiska skador, säger Lennart Balk, forskare vid Stockholms Universitet, som menar att det kan röra sig om den värsta miljökatastrofen på mycket länge.

Miljö online2

Liknande artiklar