Rökare slänger en miljard fimpar på marken varje år

Foto: Håll Sverige Rent

Nu höjs krav på att böter ska kunna ges till nedskräparna.

DN debatt skriver i dag Håll Sverige Rents vd Anna Linusson tillsammans med riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet att det måste till politiska förändringar för att komma åt problemet med cigarettfimpar.

Enligt Håll Sverige Rent slängs 2,7 miljoner fimpar på marken i Sverige varje dag, det vill säga runt en miljard fimpar om året.

Regeringen införde för drygt två år sedan nya regler som innebär att polisen kan utfärda en ordningsbot direkt på plats till den som skräpar ner och exempelvis slänger ett cigarettpaket på marken. Men ett undantag gjordes i lagstiftningen för just cigarettfimpar, något som debattörerna menar är ”fullständigt orimligt”.

Fimparna är giftiga. De innehåller miljöskadliga ämnen som nickel och kadmium. Det filter som ska fånga upp dessa miljöskadliga ämnen är gjort av cellulosaacetat, som är en form av plast. Plast bryts ned mycket långsamt i naturen.

Förutom att inkludera cigarettfimpar i listan över vad som ska resultera i böter vid nedskräpning vill debattörerna även att tobaksindustrin ges ett större ansvar att ta hand om sina restprodukter. Man skriver att möjliga vägar framåt skulle kunna vara en pant för fimparna, inbyggda askkoppar i paketen och mer information till konsumenterna.

Miljö online2

Liknande artiklar