Colombias största nationalpark ska bli dubbelt så stor

Foto: Parques Nacionales Naturales de Colombia

Kommer bli ett av de största skyddade områdena i Amazonas.

Chiribiquete National Park i södra Colombia är landets största nationalpark. Nu ska den bli ännu större rapporterar Mongabay.com som hänvisar till en artikel i El Espectador.

Det är i nästa vecka som landets regering väntas fatta beslut om att utöka nationalparken från 12 990 km2 till 27 808 km2, vilket gör Chiribiquete till ett av de största skyddade områdena i Amazonas. Olje- och gruvexploatering var två potentiella hot.

I en tidigare artikel på Mongabay.com kan man läsa följande beskrivning av platsen:

Chiribiquete best known for its unusual rock formations, including mesa-like  tepuis and dramatic waterfalls, but also features at least 32 cave painting  sites with some 250,000 drawings, making it a key center for indigenous culture.  The expansion would incorporate territories of two ”uncontacted” indigenous  groups that live in voluntary isolation from the outside World (…).

Liliana Madrigal från the Amazon Conservation Team, en grupp som enligt artikeln arbetar tillsammans med ursprungsbefolkningar i Colombia för att bevara landets skogar, säger att beslutet om att utvidga nationalparken innebär en ”win-win”-situation för landets kulturella och biologiska diversitet.

Miljö online2

Liknande artiklar