Elfenbenssmugglare fast – sägs ligga bakom slakten på tusentals elefanter

Foto: Martin Harvey, WWF

Emile N’Bouke, känd lokalt som “The Boss”, greps i veckan i Togo.

Det västafrikanska landet Togo har på senare tid blivit en viktig transitplats för smuggling av elfenben till den asiatiska marknaden. Nu har polisen gjort ett stort tillslag där man gripit en av de värsta förbrytarna, Emile N’Bouke.

Enligt nyhetsbyrån AP menar en miljöorganisation som följt frågan att N’Bouke ligger bakom slakten på fler än 10 000 elefanter. N’Bouke har ända sedan 1980-talet inte bara handlat med elfenben utan ska även ha finansierat tjuvjakten på elefanter runt om i Afrika.

BBC:s reporter beskriver N’Bouke på följande sätt:

Mr N’bouke, known as ”The Boss” in Lome, is considered by security agents to be a ”kingpin” in Togo’s ivory trade.

När N’Bouke greps i sin affär i Togos huvudstad Lomé under tisdagen hittade polisen 700 kilo elfenben. Handeln med elfenben förbjöds 1989, men Emile N’Bouke ska enligt AP ha sagt att han lyckats få tag på ett specialtillstånd som han kunnat förnya trots förbudet.

Togos miljöminister, Dede Ekoue, menar dock att detta inte är sant och framhåller att man från och med nu ska gå hårdare åt den illegala elfenbenshandeln i landet.

Förra månaden beslagtogs två ton elfenben i en container i Hong Kong, och i december hittades 24 ton i Malaysia, skriver AP. Båda lasterna kom med skepp från Togo.

Miljö online2

Liknande artiklar