Hoppet inte ute för nationalparken som öppnats för oljeutvinning

Foto: WWF

Miljöorganisationer i Ecuador har startat namninsamling som kan leda till en folkomröstning om presidentens beslut.

Supermiljöbloggen skrev i förra veckan om nationalparken Yasuní i Ecuador, och om hur landets president Rafael Correa sett sig tvingad att överge planen som gick ut på att Ecuador skulle upprätthålla ett moratorium mot oljeborrning i nationalparken i utbyte mot finansiellt stöd från utlandet. Att presidenten fattade detta beslut berodde på att knappt några pengar alls kommit in sedan initiativet drogs igång för tre år sedan.

Men beslutet att öppna upp för oljeutvinning har lett till stora protester i landet. Enligt The Guardian ska miljö- och civilsamhällsorganisationer ha inlett en namninsamling för att få till en folkomröstning om huruvida oljebolag ska tillåtas verka i området. Det man behöver är underskrifter från en halv miljon av landets tio miljoner röstberättigade invånare. Om man lyckas med detta finns det enligt The Guardian goda möjligheter att en folkomröstning kan leda till att presidentens beslut stoppas.

President Correa ska enligt The Guardian dock ha försvarat sitt agerande med att det bara är en procent av nationalparken som berörs och att pengarna från oljebolagen behövs för att minska fattigdomen i landet.

Yasuní är ett av de mest artrika områdena i världen och är cirka 10 000 km2 stort.

Miljö online2

Liknande artiklar